La Xarxa d’Intercanvi de Sants busca renovar el grup motor!

Som una entitat arrelada al barri i amb activitat des de 2008, fem 4 mercats presencials anuals a la plaça Màlaga i mantenim viu l’intercanvi per internet.

Per diverses raons (anar-se’n del  barri pels lloguers impossibles, canvis en la vida personal de les persones que formem el grup motor, etc.) volem passar el testimoni a un nou grup de persones que ho dinamitzi i ho porti per nous camins.

Amb els anys i la pràctica, hem aconseguit crear una estructura que amb poc esforç permet fer els mercats i dinamitzar la llista de distribució a través d’Internet.

Filosofia

Quan vam començar, ho vam fer ja que pensàvem (i seguim pensant), que els diners no han de guiar la nostra existència, i que el consum compulsiu ens aliena completament del que és realment la vida.

En un moment en que estava començant la crisi i a tothom li faltava diners, paradoxalment teníem un excés de coses que ja no utilitzàvem.

Així, volíem aportar el nostre granet de sorra per aconseguir un món (o almenys un barri) una mica més humà i sostenible.

Situació actual:

 • Recursos amb els que disposem
  • Formem part del Secretariat d’Entitats (sense CIF).

El Secretariat ens facilita taules i cadires de Cotxeres de manera gratuïta per a la realització de mercats (de manera excepcional per les característiques de la nostra entitat, és un intercanvi). Tenim els mateixos drets que qualsevol altra entitat pertinent al Secretariat (dret de vot, fotocòpies, …)

 • Llista de distribució per internet amb uns 300 membres, que funciona sense gaire intervenció de part del grup motor.
 • Blog
 • Els mercats, que actualment organitzem de forma trimestral, tenen bona afluència de persones.

 

 • Debilitats
  • Als mercats presencials trimestrals, ens costa arribar a noves persones, és a dir, sempre som els mateixos i la dinàmica és molt predicible, sense que hi hagin novetats.

Tenint en compte que sempre és un plaer retrobar-nos els/les paradistes a la plaça Màlaga.

 • En els anys recents, han aparegut alternatives als mercats d’intercanvi per als objectes de segona mà tant presencialment com on-line, pagant, que fa que la qualitat i diversitat d’objectes que la gent porta per a intercanviar hagi disminuït.
 • Així mateix, s’ha intentat fer arribar als mercats a persones que facin objectes a mà o de manera artesana, però hem tingut poc èxit.
 • La llista d’intercanvi per internet ha perdut molta activitat en els darrers temps.

Què busquem?

Busquem persones amb empenta i ganes que es vulguin fer càrrec del projecte i que hi aportin noves idees comptant amb el nostre acompanyament.

intercanvisants@gmail.com

MANIFEST PER A REIVINDICAR EL PROJECTE DE LA FARGA DE SANTS

ADHESIONS VEÏNS, VEÏNES, ENTITATS 

HISTÒRIA

Ja fa més de 35 anys que el terreny de l’Hortet de la Farga a Noguera Pallaresa 27, interior  d’illa de 455m2 no edificable, són utilitzats per la Comissió de Festes del mateix carrer per dur a terme, any rere any, la seva activitat de guarniment del carrer durant les Festes Majors de Sants. Aquest ús estava garantit per un acord amb l’antic propietari, el qual va cedir les claus de manera indefinida a la Comissió de Festes.

Des de l’any 2008 els baixos de Rossend Arús 38 també són utilitzats com a taller i magatzem per la Comissió de Festes que al comunicar amb l’interior d’illa formen un espai comú.

També fa 9 anys que els veïns i veïnes van enjardinar i fer horta a l’interior de l’illa transformant-ho així en un espai verd, obert pel barri i organitzat.

Així doncs l’espai s’ha convertit en un Hort Comunitari on el veïnat treballa la terra, urbanitza l’entorn o simplement gaudeix d’un espai privilegiat al cor de Sants.

És sabut que els edificis de Rossend Arús 36 i 38 i el terreny de Noguera Pallaresa 27 van ser desallotjats fa aproximadament 9 anys. Durant tot aquest temps han estat “buits” per a la propietat, propiciant l’especulació. Aquests edificis són actualment propietat de Building Center, immobiliària de La Caixa, fruit d’una execució hipotecària.

Membres de la Comissió de Festes i de l’Hortet de la Farga juntament amb la cooperativa d’habitatges en cessió d’ús Sostre Cívic van començar un treball conjunt per garantir la continuïtat de l’activitat comunitària de la Comissió de Festes i de l’Hortet i, alhora, poder transformar-ho en un projecte integral, incorporant els habitatges cooperatius i un espai per afavorir el consum responsable, com és l’Economat Social.

PROCÉS DE NEGOCIACIÓ AMB L’AJUNTAMENT I AMB BUILDING CENTER

Ja fa un any que aquests col·lectius es van posar en contacte amb Building Center per iniciar una negociació que permetés garantir la viabilitat del projecte. En aquest sentit, la voluntat de l’equip impulsor era que l’immoble fos adquirit per Sostre Cívic i que l’Ajuntament adquirís en propietat els baixos i l’Hortet, o hi col·laborés d’alguna altra manera, per facilitar la seva posterior cessió i la viabilitat general del projecte.

Aquesta opció s’ha manifestat inviable aquest febrer, doncs Building Center ha acceptat una oferta d’un altre comprador, tot i que ja s’havia arribat a un acord verbal per a la compra. Aquest fet és un veritable perill per al barri, doncs no només posa en risc la continuïtat del projecte de La Farga, sinó que també tot fa pensar que el comprador ho pot destinar a un complex turístic de luxe, com era l’objectiu inicial de Building Center.

SUPORTS

Comptem amb el suport de prop de 3.000 signatures i d’entitats del barri.

Cal recordar que aquest cas el vàrem portar al Plenari del Districte de Sants-Montjuïc de setembre del 2015 a on, per unanimitat,  es va acordar que el terreny i el local passessin a propietat municipal per així garantir la continuïtat de les activitats socials que s’hi desenvolupen.

REIVINDICACIÓ ACTUAL

Malgrat la proposta inicial ja no és viable, l’Ajuntament té el dret d’adquirir la propietat amb preferència sobre qualsevol altre comprador en un termini de dos mesos a la compra d’aquest gràcies al dret de tempteig i retracte.

És per això que demanem a l’Ajuntament de Barcelona que exerceixi aquesta compra, reconegui el treball fet fins al moment per Sostre Cívic, la Comissió de Festes i l’Hortet de la Farga i cedeixi la totalitat dels immobles (Rossend Arús 36, Rosend Arús 38 i el terreny de Noguera Pallaresa 27) al projecte de La Farga ja que de no fer-ho, no només estaria contradient l’Acord del Plenari, sinó que també estaria afavorint l’especulació i oposant-se al treball de base de col·lectius arrelats al barri.

Sostre Cívic, Comissió de Festes plaça la Farga i Hortet de la Farga

20 de març de 2017

projectelafarga@gmail.com

ADHESIONS VEÏNS, VEÏNES, ENTITATS 

Diumenge 10 d’abril 29è MERCAT D’INTERCANVI DE SANTS

Convoquem mercat d‘intercanvi pel diumenge 10 d’abril de 10h a 14h a la plaça Josep Pons, antigament plaça Màlaga i oficialment plaça Bonet i Muixí.

Aquest mercat s’enmarca dintre de les activitats de la PRIMAVERA COOPERATIVA.

Us recordem també que el mercat funciona de la següent manera:

NO RESERVEM TAULES. Aneu venint (a partir de les 10h) i anem muntant el mercat entre totes. Si tens una taula a casa que puguis dur, porta-la, sempre va bé. Si no, nosaltres te’n deixem una (i cadires també)! Cap problema.

>> Com s’hi participa?

És fàcil. El dia del mercat véns a les 10h, i entre totes muntarem les taules i anirem distribuint-nos segons anem arribant. Has de portar de casa aquelles coses que has fet tu, o aquelles coses que tinguis i que ja no utilitzis. Les mostres a la teva paradeta i, si a algú li interessa alguna de les coses que tens exposades, heu d’arribar a un acord. Tu te’n vas a mirar què et pot oferir aquesta persona. I en el cas que no trobessis res que et faci el pes entre allò que t’ofereix, podeu arreglar-ho de mil maneres.

>> Es pot canviar per diners?

 1. De cap manera. En aquest mercat NO. Si vols vendre’t alguna de les coses que has portat aquí, tens mil llocs i mercats on anar-ho a vendre. Volem prescindir dels diners, almenys, per una estoneta.

>> Es pot regalar?

Això SÍ. Pots donar allò que vulguis si et sembla convenient. Al cap i a la fi, el que proposem és cobrir necessitats sense diners, i allargar la vida dels objectes.

29-mercat-intercanvi-web

Del 8 al 30 d’Abril es realitzaran les jornades “Quin barri volem? De les resistències a la construcció col·lectiva”.

Organitza l’Assemblea de Barri de Sants.

Espai: Plaça Josep Pons, també dita Bonet i Muixí i popularment coneguda com a plaça Màlaga.

Objectius de les jornades:

Sants és un barri d’un ric teixit associatiu, polític i cultural. L’ABS és el reflex de l’ampli espectre de col·lectius, que aposta per construir alternatives reals alhora que combat les injustícies del sistema que patim.

En la dinàmica actual del barri hem detectat que hi ha una mancança en la construcció col·lectiva del barri que volem. Volem reforçar l’Assemblea de Barri de Sants perquè aquesta vagi més enllà de ser un espai de trobada i coordinació. Per dotar al barri d’un espai de contrapoder fort. Amb la fortalesa de saber que hi ha un munt de col·lectius darrere generant lluites i noves realitats transformadores. Construïm un barri comú de veritat, treballant des del carrer, coordinant-nos sense jerarquies, i aprofitant la multitud d’espais i fronts per amplificar les lluites.

Aquestes jornades tenen un doble objectiu. Per un costat volem visibilitar les lluites que estan duent a terme al barri els diferents col·lectius en temàtiques concretes. Fer-nos pròpies aquestes i que transcendeixin els propis col·lectius per passar a ser comunes.
I per altre banda volem analitzar quines necessitats de lluita hi ha. En quins àmbits hem de centrar els esforços. Per fer-ho volem escoltar quins són els problemes de la gent del barri. Les jornades estan pensades com un espai de trobada i debat, obertes a plantejar i replantejar tot el que creguem oportú. Però no estem soles en la ciutat de barris que volem construir. Buscarem compartir experiències amb altres barris per aprendre de les lluites germanes.

Per tant fem una invitació a totes les individualitats i col·lectius del barri a fer-se pròpies les jornades i a participar per generar el barri que volem.

Programació:

Divendres 8 d’Abril:
18h Quina festa major t’agradaria?
Vine a organitzar les Festes Alternatives entre totes!

Assemblea Oberta de la Festa Major Alternativa de Sants

Dissabte 9:
Tot el dia: Primavera Cooperativa
Vine a gaudir de bon ambient i conèixer les cooperatives del barri.

Diumenge 10:
12h Educació comunitaria: projectes i reptes.
Taula rodona amb diferents projectes d’educació alternativa.

Diumenge 10 d’Abril:
18h Debat: Lluitem contra la precarietat. Que és un sindicat de barri?
Amb la participació de projectes semblants a altres barris i sindicats combatius.

Dissabte 16 d’Abril:
Matí: Festa per l’educació pública. Jornada lúdica i reivindicativa a l’Espanya industrial
Organitzada per l’Assemblea Groga de Sants.

Per més informació http://assembleagrogasants.blogspot.com/

12h: Lluitant per l’habitatge
Amb la participació de la PAH i el grup d’habitatge de Sants

17h: Com afecta el turisme a Sants? Volem una ciutat feta pels turistes o per la gent que hi viu?
Volem una ciutat feta pels turistes o per la gent que hi viu?

Diumenge 17 d’Abril:
18h: El paper del jovent al barri.

Dissabte 30.
11h A l’arrel del problema: L’horta alliberada!
Autogestió de l’agricultura i les places.

12885801_977583945629170_5253100392440176548_o

xerrades amb Heidemarie Schwermer, autora del llibre “Mi vida sin dinero”.

Avui dimarts, 1 de juny, us convidem a una xerrada amb l’autora del llibre “Mi vida sin dinero”, Heidemarie Schwermer. Ella viu voluntàriament sense diners des de fa 14 anys.

Lloc : Ateneu “Rosa de Foc”
C/ Robí 5, Gràcia amb c/Topazi (mapa)
Hora: 18,30 – 20.00. I a les 20h… assemblea de Xaingra!

Entrada: gratuïta, clar!

I el dimecres 2 de juny hi ha una altra xerrada amb la mateixa dona, al CSO La Otra Carboneria a partir de les 15.30 /16 hores després d’un menjador comunitari.

Com arribar-hi (mapa)

———————————————————-

Més sobre el llibre i una entrevista amb l’autora:
http://www.elblogalternativo.com/2009/07/05/la-vida-sin-dinero-heidemarie-schwermer/

En anglés
http://women.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/women/article6928744.ece
http://www.youtube.com/watch?v=0_BNq_lQiLg

INTERCANVI DE TEMPS, SERVEIS I CONEIXEMENTS A LA XIS!!!

Atenció !!! A la XIS iniciem l’any amb novetats: Comença l’intercanvi de temps i coneixements!

Com ho farem?

1) Aquelles i aquells que hi estiguem interessades ens inscrivim i se’ns obre una fitxa, on cadascú ha d’especificar un o més tipus de serveis o coneixements que estigui disposat a oferir (amb possibilitat de canviar-los quan es vulgui).
D’aquesta manera totes sabem qui ofereix què, i quan vulguem beneficiar-nos d’un servei o una transmissió de coneixement concreta només cal adreçar-se a la persona indicada.

2) Un cop localitzada la persona s’inicia la fase de negociació d’intercanvi.
És a dir, per exemple, si jo m’ofereixo per fer teatre, música, ensenyar informàtica, cuina i/o massatges, cada vegada que alguna interessada vingui, aquesta m’oferirà quelcom per intercanviar, ja sigui coneixement, servei o objecte, i entre les dues persones es pacta l’intercanvi.

Una altra possibilitat és crear grups que tinguin un mateix interès, però totes les matisacions les parlarem a la propera assemblea entre tots els que ens haguem inscrit.

D’aquesta manera guanyem en l’organització de la xarxa de coneixements i es satisfan les necessitats depenent del moment de cadascú, en el sentit que si tu necessites alguna cosa en concret només cal adreçar-te a la persona que t’ho pot oferir i acordar un intercanvi just.

Quan i on?

Cada dilluns estarem a l’Ateneu Llibertari de Sants (c/Maria Victòria 10), de 19 a 22h, per tothom qui vulgui venir a inscriure’s o aclarir qualsevol dubte.

Tu ets una persona clau per fer-ho possible.

T’HI ESPEREM!!!!

temps-xis-web

Dimecres 26/11/08 – Primera reunió de la XIS (Xarxa d’Intercanvi de Sants)

TOTHOM CONVOCAT!

Es convovoca per al dimecres dia 26 de novembre la primera reunió amb tota aquella gent que estigui interessat en crear la Xarxa d’Intercanvi de Sants.

Serà a l’Ateneu Llibertari de Sants (c/ Maria Victòria 10) a les 19’30h.

NO TINGUIS CAP POR DE VENIR! Tinguis de l’edat que tinguis, si estàs interessada/interessat en formar part d’una Xarxa d’Intercanvi al barri, ara és un bon moment. Aquesta xarxa comença de zero, i totes les idees, experiències i opinions poden ser interessants per a crear-la i tairar-la endavant!